Cegła szamotowa jest specjalnie wykonaną gęstą cegłą, odporną na działanie wysokiej temperatury do zastosowań domowych takich jak kominki, cyrkulatory, piece do ogrzewania, rożny, piece do pizzy, piece do nagrzewania i wkłady grzewcze. Stosuje się także przy tworzeniu wolnostojących systemów kominowych, zabudowy palenisk pieców kuchennych, zduńskich, piekarniczych oraz kominków domowych i grilli ogrodowych.
Cegły szamotowe mogą mieć różne wymiary w zależności od producenta, np
Rozmiary:
230 x 114 x 32 mm
230 x 114 x 64 mm
230 x 115 x 65 mm
Oferujemy cegły szamotowe:
Cegła szamotowa 1 gat. Bs, As – 230 x 114 x 64 mm
Płytka szamotowa 1-32 gat. Bs, As – 230 x 114 x 32 mm
Temperatura stosowania: 1350 oC
Klasyfikacja temperaturowa:
BS – 1690 oC
CS -1650 oC
Zastosowanie ciegły szamotowej:
do budowy palenisk kominków, pieców zduńskich, chlebowych, do pizzy, suszarnie, wędzarnie.
Płytki szamotowe do pizzy
Kształtki, jako podkładki do pizzy, nieocenionych dla wszystkich pizzerii, dbających o coraz lepszy smak swoich wypieków.
Podkładki znajdują coraz szersze zastosowanie w gastronomii, jako elementy akumulujące ciepło. W pizzeriach o dużej aktywności rozwożenia pizzy, kształtki spełniają funkcję podtrzymania temperatury pizzy, po jej wyjęciu z pieca. Doskonale też sprawdzają się w pizzeriach, które stosują proces odparowania pizzy po wyjęciu jej z pieca. Odparowanie pizzy dokonuje się wtedy bez utraty jej właściwej ciepłoty. Proces trwa niedługo, ale pizza zyskuje wtedy właściwy jej smak.
Kształtki do pieca chlebowego
Kształtki na zamówienie do piecy chlebowych. Jako idealne rozwiązanie polepszające walory wypieku.
Coraz częściej w piecach do końcowego wypieku stosuje się już elementy szamotowe, jako elementarną części ich budowy. Uzyskuje się w ten sposób zupełnie inny smak pieczywa, oraz efekt zupełnie innego zapachu, niż w przypadku piecy czysto elektrycznych. Szamot, dzięki swoim własnościom fizycznym, tutaj sprawdza się doskonale. Od zarania dziejów, piece ceramiczne słynęły z doskonałych wypieków. Oczywiście takie piece są wtedy dużo cięższe i masywne (palenisko ceramiczne, system rur). Wynikiem tego jest duża zdolność do magazynowania ciepła przez piec i tym samym mniejszy koszt ponownego ogrzania go do temperatury wypieku po przerwie w produkcji. Ceramiczne palenisko, często bardzo masywne o grubości 22 mm płyty wypiekowe jak w tradycyjnym piecu ceramicznym dają w efekcie „łagodną” temperaturę oraz naturalną turbulencję gorącego powietrza w komorze. Dodatkowo jeżeli zastosuje się w procesie budowy pieca wysokie komory wypiekowe, uzyska się znakomite efekty. Doskonałe warunki, rozkład temperatury w czasie wypieku gwarantują wysoką jakość pieczywa, zarówno miąższu jak i skórki (połysk, barwa), bogaty aromat i długą świeżość.
Kształtki szamotowe do kominków domowych
Kształtki i wyściółki szamotowe znajdują od zawsze swoje zastosowanie w kominkach wszelkiego typu, jako elementy akumulujące ciepło. Cegła szamotowa nagrzewa się i później oddaje sukcesywnie zgromadzone ciepło, pomimo, że w kominku temperatura paleniska spadła. Kominki, w których zastosowano takie rozwiązania uzyskują zdolności długiego utrzymywania ciepła